Radionice s roditeljima „Rastimo zajedno“

Radionice s roditeljima „Rastimo zajedno“ nastale su kao dio programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo („Prve 3 su najvažnije!“) Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, unutar Projekta za podršku roditeljstvu u zajednici. Sve aktivnosti provodile su se uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, Odsjeka za predškolski odgoj.

Svrha Radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta.

Glavni cilj Radionica je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojem roditelji s voditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, načine na koje se odnose prema svom djetetu te druge moguće načine. Također se upznaju s teorijskim / znanstvenim pogledima na pozitivnu interakciju roditelja i djeteta te na roditeljstvo koje je na dobrobit djeteta (i roditelja). Radionice se temelje na pristupu osnaživanja i partnerskom odnosu voditelja i roditelja.

Program Radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ podijeljen je u jedanaest tema, jedanaest radionica: 

 1. Roditelji 21. stoljeća 
 2. Četiri stupa roditeljstva 
 3. Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta 
 4. Sva naša djeca i kako ih volimo 
 5. Slušanje – važna vještina roditeljstva 
 6. Kako dijete uči o svijeti oko sebe 
 7. Granice: zašto i kako? 
 8. Kreiramo i biramo rješenja 
 9. Roditeljske odgovornosti i još neka pitanja 
 10. Biti roditelj: utjecaji i izbori 
 11. Završetak i novi početak

Svaka tema cjelina je za sebe, ali je i bitni dio cijelog programa koji bi bio nepotpun bez bilo koje radionice. Ni jedna radionica ne može se održati samostalno jer radionice slijede jedna drugu smisleno i sadržajno, kao karike u lancu.
Nakon provedenih radionica roditelji se mogu uključiti u Klub roditelja. Klub se organizira nekoliko puta godišnje.
 
 


© 2021 Vrtić Tatjane Marinić. Sva prava pridržana.